Jakie produkty spożywcze warto kupować w sezonie?

Produkty sezonowe to nie tylko bardziej ekologiczna decyzja, jeśli chodzi o zakupy żywności, ale mogą być również bardziej opłacalne, oferować lepszy smak i zawartość odżywczą. Oto kilka produktów spożywczych, które najlepiej kupować w każdym sezonie. Produkty sezonowe bardzo często składnikami przepysznych i zdrowych smothie.

produkty sezonowe

Produkty sezonowe – dlaczego warto je kupować?

Szukaj świeżego groszku, karczochów i szparagów na wiosnę. Szparagi możesz piec, grilować lub gotować na parze i są wysokim źródłem folianów, witamin A, C i K. Karczochy możesz gotować, grilować lub piec i są bogate w błonnik. Groch może być spożywany na surowo lub gotowany w zupach, sałatkach lub daniach z makaronu i jest dobrym źródłem żelaza, błonnika oraz witamin A i C.

Korzystaj z dojrzałych pomidorów, ogórków i jagód przez całe lato. Likopen to silny przeciwutleniacz występujący w pomidorach. Jest obfity i możesz go dodawać w sałatkach, sosach lub nawet po prostu w plasterkach z odrobiną soli. Bogate w witaminę K ogórki mogą być używane w sosach sałatkowych lub dodawane do wody jako napój chłodzący. Bogate w przeciwutleniacze jagody, takie jak truskawki, borówki i maliny, można jeść samodzielnie lub łączyć z jogurtem, owsianką lub smoothie.

Jakie produkty warto wybierać w danym sezonie?

Szukaj ulubionych produktów jesiennych, takich jak jabłka, dynie i kabaczki. Dynie można piec, puree, dodawać do placków i zup, a także są one doskonałym źródłem błonnika i witaminy A. Dodatkowo bogate w błonnik kabaczki, takie jak butternut i acorn, możesz grilować lub dodać jako tłuczone dodatek do dań. Jabłka możesz spożywać na surowo, pieczone lub używać w ciastach i sosach i są dobrym źródłem witaminy C.

Korzyści dla zdrowia i środowiska – wybieraj mądrze.

Ogólnie rzecz biorąc, wybieranie produktów sezonowych pomaga lokalnym rolnikom. Zmniejsza wpływ transportu żywności na środowisko, a także oferuje wyższą zawartość składników odżywczych i smak. Zwróć uwagę na to, co jest w sezonie następnym razem. Jak będziesz w sklepie spożywczym lub na targu rolniczym i spróbuj włączyć te produkty do swoich posiłków. Dzięki temu uzyskasz zdrowsze i bardziej aromatyczne doświadczenie kulinarne.

Dodaj komentarz

pl_PLPolski